Jakie są główne determinanty wzrostu gospodarczego w krajach rozwijających się?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, jaki zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu uzgodnienia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się więcej na stronie wina. Wina posiadają dodatkowo nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Albowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, aby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Sprawdź to
3. Kup teraz
4. Link
5. Sprawdź to